Mallorca Beach House

Step inside this villa in Puerto Pollença and, you instantly feel the calming energy of this lateral living space nestled between the beach and the Tramuntana mountains. The Beach House, a holiday home available for rental, is designed for wellness, relaxation and calming days away from the hustle and bustle of the summer crowds.  

Samantha Knight, Paul Robinson and NB Architects in Palma interpreted the brief for an Ibiza style villa by careful space planning to maintain carefree flow, rustic materials sourced in Mallorca and, interesting textures to layer an otherwise simple canvas. As a designer originally from London, Samantha was very careful with her sourcebook and, chose to work with local artisans to custom design the key furnishings. 

The lateral property was extensively refurbished by Paul Robinson. Once a dated two bedroom house in need of modernisation and reconfiguration, inside you will now find an open plan living space with a bohemian inspired kitchen, four double bedrooms suites and, a cosy snug filled with texture and warmth. The natural light floods in whilst the soft linen curtains move in the gentle breeze to add romance to the setting. The pool bedroom suite features doors which open directly onto the garden and, a view of the pool which is gently lit at night. 

The key to flow in a lateral property is the seamless blend of the interior and exterior. The large aluminium bi-fold doors in the living space open directly onto a pergola with a step down into the garden. In the centre of the garden, which is decorated with fragrant lemon trees, banana leaf trees and vibrant bougainvillea, you will find a tranquil Indonesian -inspired pool carefully finished in jade green tiles to give the impression you are looking into a natural water source. 

A space which transitions effortlessly from day to evening entertaining, the pergola features an oversized bespoke table crafted from recycled Obra wood by Conalma Design on the island, hand-crafted wicker chairs sourced from an independent retailer in Palma and, a hat rack fashioned from aged olive wood to hang beach towels, rattan baskets and sun hats. Paul Robinson and his team carefully installed contemporary lighting into the bamboo ceiling to contrast against the rustic furnishings and, ensure ambient lighting for long summer evenings. 

The house is virtually unrecognisable now from its past, when it was an abandoned holiday home. As soon as you step out of your car and on to the ethereal white driveway, catching sight of the garden oasis and pergola setting, you know you are somewhere special. 

 

Text by Samantha Knight

The Beach House